In Uioara de Sus, een dorpje dat behoort bij de gemeente Ocna Mures in het district Alba in Roemenië, zijn we in 2006 begonnen met het helpen bouwen van een kerkje. Dit kerkje wat in 2007 in gebruik werd genomen staat onder toezicht van de Baptisten Kerk in Cluj-Napoca. Meer hierover kunt u lezen op de betreffende pagina.

Samen met de mensen van Uioara hebben we plannen gemaakt voor een kringloopwinkel. Diverse panden hebben we bekeken die hiervoor geschikt zouden zijn. Het mocht niet te veel huur kosten. In het dorp konden we een gedeelte van een pand huren vlakbij de kerk. Het is niet groot, maar we kunnen er mee starten. De verhuurder heeft het gedeelte afgescheiden van de rest, maar ook de verwarming en elektra afgesloten. We hebben een eigen Elektra meter laten aanleggen.


In juni 2011 zijn we met een groep vakmensen er naar toe gegaan om de ruimte in te richten voor winkel. In de bouwmarkt in Cluj hebben we de nodige spullen gekocht en in de plaatselijke winkels. Na hard werken was de winkel op 30 juni gereed voor de opening. In de tussentijd moesten we allerlei formaliteiten afwikkelen voor toestemming. We dachten ook even een kassa te gaan kopen, maar dat was lastiger. Het moest een kassa zijn die was geregistreerd voor het district Alba, zo konden we maar kiezen uit enkele stuks. Daarna duurde het nog bijna een week voordat de kassa werd vrijgegeven voor gebruik.
Op 30 juni was het dan zover, de officiële opening. Veel mensen stonden al vroeg te wachten tot de burgemeester kwam om de openingshandeling te verrichten. Daarna kon de verkoop beginnen. Omdat de winkelruimte niet al te groot is konden we steeds een aantal mensen binnen laten, maar dat was geen enkel probleem. De mensen wachtten rustig op hun beurt.

De winkel loopt goed, maar in de winter is het erg koud. Er is een elektrisch kacheltje neergezet, maar dat voldoet niet voldoende. Voor de komende winter willen we een goede verwarming laten plaatsen.