Nieuwsberichten


Reisverslag mrt 2014 - zondag 30 maart 2014

Reisverslag Roemenië 19 – 26 maart 2014

De reis begon op woensdag om 15.00 uur thuis bij de voorzitter van de werkgroep, J. v.d. Made. Daar werd begonnen met schriftlezing en gebed.

Vervolgens ging het gezelschap, bestaande uit de voorzitter en zijn echtgenote, dhr. M.H Baan en echtgenote, dhr. M.P. Ista, mevr. J de Rover en dhr. W.L. Hoogmoed op weg naar vliegveld Eindhoven. Het was de bedoeling met de wekelijkse woensdagavondvlucht van 19.45 uur te vertrekken naar Cluj-Napoca, één van de grotere plaatsen met vliegveld in Roemenië.

Door late aankomst van het vliegtuig werd dit ruim een uur later, zodat het ook al na middernacht (plaatselijke tijd) was dat er voet op Roemeense bodem gezet werd.

Op het vliegveld werden we geduldig opgewacht door onze contactpersoon ter plaatse, dhr. Petru Morar, directeur van de Fundata Crestina de Autorare (FCA). Het was een hartelijk weerzien, de meeste werkgroepleden zijn oude bekenden (vrienden) van Petru.

Met een personenbus die Petru voor ons de hele week gereserveerd had, reden we naar de "vaste” uitvalbasis van elk bezoek in Roemenië, hotel Vila Rosa in Cluj.

 

Na de late aankomst op woensdagavond zaten we donderdag toch weer op tijd aan het ontbijt. We hadden die morgen afgesproken met ds. Cornel Fedor en de bekende Hongaarse predikant ds. Lörincz István. Samen met Petru vormen zij de onmisbare schakel tussen onze werkgroep en de plaatselijke bevolking, waaronder de zigeuners waaronder wij werken.

Met hen brachten we de morgen in het hotel door om allerlei laatste ontwikkelingen en zakelijke onderwerpen te bespreken. Die middag werd de kring nog verder uitgebreid! De delegatie uit Uioara arriveerde, te weten: de zigeunerpredikant ds. A. Husar, en de broeders Nicosor en Nelutu. Zoals wellicht bekend heeft onze werkgroep in het verleden een kerkgebouw in dit dorpje gerealiseerd, waaraan ds. Husar als plaatselijke predikant verbonden is. Eveneens staat in Uioara ons winkeltje "Tabita”. Vanuit dit winkeltje wordt een gedeelte van de ingezamelde goederen voor een lage prijs aan de plaatselijke zigeunerbevolking verkocht. De bevoorrading vindt plaats vanuit een opslagloods in het naburige dorp Ocna Mureș.

De middag hebben we besteed om met de broeders uit Uioara "bij te praten” en te informeren naar de voortgang van hun werk ter plaatse. We waren dankbaar te mogen vernemen dat de kerkdiensten goed bezocht worden, de gemeente, waaronder het jeugdwerk, bloeit en dat ook de verkoop vanuit het winkeltje prima loopt. Samen hebben we de middag afgesloten met gebed, en de Heere gedankt voor alles wat we uit Zijn hand ontvingen en ook dat Hij het werk wat we in afhankelijkheid van Hem mochten doen wilde zegenen.

 

Vrijdagmorgen vertrokken we met ons busje naar Onca Mureș, een goed uur rijden vanaf Cluj. We hadden een bezoek afgesproken in de plaatselijke school. In een vorig transport was er vanuit Nederland gebruikt schoolmeubilair meegebracht voor deze school. We werden ontvangen door de directrice van de school met koffie en koek. Tot het scholencomplex behoorde ook een apart gebouw voor voortgezet onderwijs. Ook daar mochten we een kijkje nemen. Een leerlinge uit de examenklas vertelde ons in vlekkeloos Engels iets over het onderwijs op die school en over de mogelijkheden om nog een verdere studie te doen. Duidelijk was in de scholen al te zien dat er behoorlijk gemoderniseerd was dankzij de hulp van buitenlandse sponsoren, maar ook de subsidies uit de Europese Unie. Op verzoek van de directrice wordt een uitwisseling gestart met "onze” Pr. Maurits Scholengemeenschap te Middelharnis.

Verder hebben we die dag gesprekken gehad met de burgemeester van Onca Mureș en de burgemeester van het nabijgelegen dorpje Noșlac. Doel van die gesprekken was om te kijken of er in die gemeentes ruimte was voor een tweetal projecten, die nog op ons verlanglijstje staan als werkgroep.

We willen nl een landbouwproject starten, waarbij we een stuk grond willen verkrijgen waarop wat tunnelkassen gebouwd kunnen worden. De gewassen die in die kassen gekweekt worden kunnen worden verkocht op de markt. Op die manier kunnen kansarme zigeuners aan werk geholpen worden en kunnen zij op den duur in hun eigen levensonderhoud gaan voorzien uit de verkoop van de geteelde gewassen uit de kassen. Daarnaast waren we nog op zoek naar een geschikte ruimte voor een tweede "kringloopwinkel”.

 

Zaterdagmorgen hebben we een zoutmijn bezocht in Turda. Deze grote zoutmijn is in bedrijf geweest tussen 1840 en1932. Tegenwoordig is hij te bezichtigen en wordt hij veel gebruikt doorastmatischepatiënten vanwege zijn zuivere en schone lucht. Hoogtepunt was een enorme grote ondergrondse hal, met nog daaronder een meer, waarop je zelfs met bootjes kunt rondvaren. Het lijkt varen tussen de sneeuw, maar de kristallen zijn zuiver zout!

Daarna zijn we doorgereden en hebben we ons winkeltje "Tabita” en het kerkje in Uioara bezocht. Wat een hartelijk weerzien met de medewerkers daar! Dankbaar waren we toen we in het gezellige winkeltje en de mooie kerk rondkeken en zagen dat alles er goed uitzag!

Maar we waren ook met een ander doel naar Roemenië gekomen, nl het bezoeken van enkele straatarme zigeunerwijken om daar in de nood te helpen. Na de lunch reden we naar Gabud, een klein dorpje net voorbij Noșlac. Aan de rand van het dorpje, in een paar bouwvallige hutjes leven een aantal zigeunerfamilies. Toen we daar uitstapten en rondkeken werden we stil. Wat een armoede en onbeschrijfelijke woonomstandigheden. Wat een nood onder die mensen en hun kinderen. Voor deze bezoeken hadden we in onze bus wat meegenomen. De kleding die door O.B.S. d’n Tuun in Middelharnis was ingezameld tijdens de "warme truiendag”, meel wat we meegekregen hadden van molenaar Van der Bok uit Kerkwerve en snoepgoed voor de kinderen afkomstig van de Plusmarkt uit Middelharnis. Ontroerend om de gezichten van ouderen én kinderen te zien bij het uitdelen. En het was maar een druppel op een "gloeiende plaat”… Aan het eind van het bezoek deelde ds. Husar in een toespraak aan allen ook het "Geestelijk voedsel” uit. Daarna ging hij voor in gebed, waarin hij alle aanwezigen opdroeg aan de Heere. Wat bijzonder om zo bijeen te zijn, en te zien dat allen, jong en oud, eerbieding luisterden, en stil werden voor Hem, Die naar ons wil omzien en voor ons wil zorgen.

Diep onder de indruk van dit moment reden weer terug naar ons hotel.

 

Op zondag zijn we richting Aluniș gereden om daar de kerkdienst bij te wonen in één van de gemeenten van ds. Cornel Fedor. We hadden een gezegende dienst waarbij we de verbondenheid van de gemeente daar- en onze eigen plaatselijke gemeenten mochten ervaren. Het Woord van de Heere is niet aan plaats of tijd gebonden en mocht ook in deze dienst rijk verkondigd worden. Als werkgroep hebben we in onze eigen taal ook deze gemeente toegezongen. De Heilige Geest spreekt in alle talen! De avonddienst hebben we bijgewoond in het zigeunerkerkje in Uioara. Ook hier was het een goede dienst. Het kerkje zat overvol, en zelfs in de hal op de trap zaten mensen te luisteren. Opvallend was, dat zeker de helft van de aanwezigen uit jeugd en jonge mensen bestond. Door de fam. Baan was bij hun huwelijksjubileum geld ingezameld. Van dit geld zijn Roemeense kinderbijbels gekocht. Na de kerkdienst werden deze bijbels door het echtpaar Baan zelf uitgereikt aan elk gezin. Zo mocht ook in letterlijke zin het Woord doorgegeven worden.

 

De dag daarop, maandag, hebben we besteed aan een bezoek aan een zomerhuis wat wordt gebruikt voor vakantie Bijbelweken voor kinderen uit arme gezinnen. Het huis, eigendom van ds. Cornel, wordt gesponsord door o.a. een kerkelijke gemeente te Sliedrecht en is gelegen in een riviervallei nabij de Karpaten, genaamd Valea Drăganului. Bij dit huis, wat nog gedeeltelijk in aanbouw is, komt tevens een werkplaats waar jongeren via praktijkbegeleiding werken met machines en zo vakkennis op doen op gebied van houtbewerking. Er is immers in Roemenië vraag naar geschoolde arbeiders die een vakopleiding gehad hebben. Zo krijgen ook de kansarme jongeren gelegenheid om een vak te leren!

Dinsdag hebben we doorgebracht met wat werkzaamheden in onze opslagloods in Onca Mureș en een bezoek aan Gherla. In dit stadje is de kapsalon van Anca, ingericht en gesponsord door Kapsalon Krijger uit Middelharnis. Maar aan de rand van dit stadje leven ook enkele zigeunergroepen op o.a. een verlaten fabrieksterrein en enkele krottenwijkjes. Ook hier hebben we een bezoek gebracht en kleding uit Middelharnis uitgedeeld. Op één plaats was de nood zo hoog dat de moeders ons smeekten om voedsel en melk voor hun baby’s en kinderen. Niet alleen aan kleding was daar gebrek, maar ook aan de hoogstnoodzakelijke levensbehoeften. Spontaan hebben we aan Ds. Cornel die ons vergezelde een geldbedrag gegeven waarmee hij in de supermarkt in het stadje deze hoogstnoodzakelijke boodschappen kon gaan halen voor deze mensen.

Het laatste bezoekje deze dag verliep erg bijzonder. Een nog jonge man kwam naar ons toe. Zijn vrouw wilde hem verlaten en hun vier kinderen bij hem achterlaten. Radeloos vertelde de man aan ds. Cornel dat hij niet voor zijn kinderen kon zorgen en dat hij die avond een eind aan zijn leven wilde maken. Dat wij langs kwamen zag hij als een teken vanuit de Hemel en hij vroeg ons met- en voor hem te bidden. Met z’n drieën zijn we rondom hem gaan staan en hebben indringend gebeden of hij bewaard mocht blijven voor deze daad. In het gebed hebben we de Heere gesmeekt om Zijn bijstand en hulp in de grote nood van deze man. We hopen en bidden dat de Heere Zelf wil omzien naar dit gezin. Wat een ervaring om zo een instrument van de Heere te mogen zijn en dat Hij ons op dat moment naar die plaats stuurde om met deze man te bidden!

 

De laatste dag, woensdag, hebben we de Foundation van Petru en Rodica Morar in Cluj bezocht. Vanuit deze Foundation wordt vrijwilligerswerk onder de zigeunergroepen in Roemenië gecoördineerd. Er zijn beroepskrachten en vrijwilligers aan de Foundation verbonden, die de zigeunerkinderen helpen integreren in het reguliere onderwijs en de oudere jeugd voorlichting geven op gebied van drugs en drank. In het centrum van de Foundation is een ruimte voor fysiotherapie ondergebracht en een apotheek. Hiermee worden de mensen geholpen die de reguliere gezondheidszorg niet kunnen betalen. Vanuit de apotheek worden ook onder andere de medicijnen uitgegeven die we hier in Middelharnis ingezameld hebben. Vanzelfsprekend gebeurt dit onder deskundig medisch toezicht en zijn de medicijnen uit Holland nog ruim binnen de uiterste gebruikersdatum!

Daarna was het weer tijd voor de terugreis naar Goeree-Overflakkee. Na een voorspoedige vliegreis naar Eindhoven en een autorit mochten we weer veilig bewaard thuiskomen.

Nog vol van de indrukken van deze reis mogen we de Heere danken voor alles wat we uit Zijn hand kregen: De voorspoedige heen- en terugreis; de goede gesprekken die we hadden, zowel met de predikanten als met de medewerkers ter plaatse; de kerkdiensten waarin we de verbondenheid in Hem tussen daar en hier ervoeren; de hulp die we mochten verlenen aan onze arme naasten; de goede onderlinge band als werkgroep: we mochten Zijn zegen daarin ervaren!

 

Zoals u hierboven hebt kunnen lezen zijn we als stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis in staat om hulp te verlenen in Roemenië. Hulp die we alleen dankzij U kunnen doen! Steun ons daarom met uw gift, financieel of door middel van goederen die u elke eerste zaterdag van de maand kunt afgeven in onze loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. 

W.L. Hoogmoed.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 14 + drie = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >