Nieuwsberichten


Reisverslag sep 2014 - dinsdag 30 september 2014


Een eerste impressie van ons verblijf in Roemenië tussen 18 en 25 september.
Ik wil beginnen u de hartelijke groeten over te brengen van de zustergemeente te Uioara. Ze voelen zich door Gods Woord sterk verbonden met ons. Ds. Husar met de kerkenraad wensen ons allen Gods zegen toe. Ook ds. Lörincz laat u hartelijk groeten. Hij hoopt dat het in de toekomst  weer mogelijk zal zijn de gemeente persoonlijk te kunnen bezoeken, zoals dat in het verleden menigmaal is gebeurd. 

In dit bericht zal ik me beperken door alleen wat te vertellen over de gemeente van Uioara, waar we als werkgroep  al sinds jaren ons hoofdproject hebben. 

Iedere keer als we op zondag daar in de kerk komen, ontdekken we nieuwe gezichten. De Heere zegent de prediking. Naar de omgeving gaat een goed getuigenis van de gemeente uit, met als gevolg dat nieuwe mensen de kerkdiensten komen bezoeken.

In het winkeltje staan om beurten twee vrouwen van de gemeente klaar om de klanten te helpen. Als er mensen in de winkel komen die niet tot de kerk behoren, dan ontvangen die bij het verlaten van de winkel een evangelisatie folder. Op deze wijze komen steeds meer zigeuners in Uioara in contact met Gods Woord en zo komen er ook weer naar de kerk. 

Ook zien we dat bekende gezichten  ontbreken. Diverse ouderen zijn in de afgelopen jaren overleden. Ds. Husar en de kerkenraad hanteren strenge regels. Zoals u weet hebben de meeste leden van de gemeente vroeger een door en door werelds leven geleid, een leven van drugs, drank en criminaliteit. Wie lid van de kerk wenst te worden wordt eerst grondig onderzocht naar de motieven daarvan en of er werkelijk een breuk met het verleden heeft plaatsgevonden. Dan moeten  die mensen een periode Bijbels onderwijs, zeg maar catechisatielessen, volgen en na afronding daarvan dient men  voorin de kerk, openbare schuldbelijdenis te doen. Broeder van der Made, onze voorzitter, heeft afgelopen zomer zo’n indrukwekkende dienst meegemaakt en vertelde dat dit een zeer emotioneel gebeuren was. Een oude man beleed op zijn knieën zijn zondige leefwereld van vroeger. Leden van de kerk mogen niet (meer) roken en absoluut geen druppel alcoholische drank meer drinken. De breuk met het verleden moet radicaal zijn. Een huwelijk wordt kerkelijk niet bevestigd als de man of vrouw rookt of drinkt. Mocht een lid toch weer gaan roken of drinken, al was het maar in zeer beperkte mate, dan mag hij of zij geen deel nemen aan het Heilig Avondmaal. Door grote armoede en werkeloosheid bij de zigeuners, grijpen velen naar drank en drugs, met alle afschuwelijke gevolgen van dien. Mensen die door Gods genade een ander leven hebben leren kennen, ervaren ook, dat ze dienen te strijden tegen de macht van verleiding, hoe gering die ook op hen af kan komen. Ds. Husar vertelde dat het proeven van, al was het nog zo’n kleine hoeveelheid alcohol, een funeste uitwerking kan hebben. Daarom wordt in Uioara bij de bediening van het Heilig Avondmaal geen wijn, maar druivensap gebruikt.

De winkel Tabita in Uioara de Sus
De verkoop van goederen uit Middelharnis verloopt goed. Dat betreft zowel de kleinere spullen als de grote meubelstukken. Sommige artikelen zijn in een mum van tijd uitverkocht. Met het oog hierop geef ik u graag door, waar grote vraag naar is. In het algemeen die spulletjes, die gebruikt worden in het huishouden en in de keuken, maar ook serviesgoed, kopjes en schoteltjes en schalen, potten en pannen, enz. 
Groot is de vraag naar fietsen. Als via een transport fietsen meegenomen worden dan zijn die soms al binnen enkele dagen allemaal verkocht. Het merendeel van de inwoners bezit geen fietsen. Moeten er wat grotere inkopen worden gedaan, of wil men naar de markt, dan zie je de meeste mensen lopend naar Ocna Mures gaan en weer lopend terug naar Uioara. Voor de schoolkinderen geldt hetzelfde. Lopend naar school of naar de markt in Ocna Mures is minstens een half uur à drie kwartier. Buiten Ocna Mures staat een stationnetje. Lopend daarheen kost meer dan een uur. Een fiets is voor de mensen een luxe. Dus als u een nieuwe fiets koopt, lever dan a.u.b. uw oude fiets bij ons in. We hebben in Uioara een jongen van de gemeente die fietsen repareert en opknapt. 

Andere veel gevraagde artikelen zijn: kinderspeelgoed, herenschoenen, werkkleding en nu de herfst en winter in aantocht is, zien velen uit naar warme mutsen, truien en handschoenen enz. Onlangs ontving onze stichting van enkele  trouwe breisters uit de gemeente te Sommelsdijk een grote hoeveelheid warme kleding. Hartelijk dank!! 

Het laatste transport van dit jaar zal verzorgd worden door een transporteur uit Ocna Mures op D.V. 15 december. Een en ander betekent, dat  aan het einde van dit jaar een record aantal vrachten naar Uioara zijn gegaan, totaal vijf. Dat is in het verleden niet eerder voorgekomen. Namens de werkgroep wil ik allen die dit hebben mogelijk gemaakt heel hartelijk bedanken. Ook dank voor de giften die onze penningmeester regelmatig mag ontvangen. Hartverwarmend!!

Tijdens ons bezoek in Uioara is uitvoerig gesproken over het starten van nieuwe projecten bij de zigeuners, om nog meer mensen aan werk te helpen en om hen te leren verantwoordelijkheid te dragen om in de toekomst geheel zelfstandig op eigen benen te kunnen staan. Maar de uitvoering van  die wens zal heel veel tijd en geduld vergen. Zodra plannen vastere vormen gaan aannemen en misschien uitgevoerd kunnen worden, brengen we u daarvan op de hoogte. Een volgende maal meer hierover. 

Tenslotte
De statiegeldactie in de Plusmarkt van Middelharnis verloopt nog steeds goed. Ik hoop dat ik die zin nog vele malen kan herhalen,

Nog iets over de aanstaande Kerstpostactie voor de leden van onze zustergemeente in Uioara. Met het laatste transport in december willen we de kerst- en nieuwjaarskaarten meegeven. We rekenen erop dat u ook dit jaar weer mee zult doen. Wat geeft dat telkens weer een blijdschap als de mensen in Uioara een kaart uit Nederland ontvangen. Voor alle duidelijkheid nog even een paar regels. In de hal van de kerk zal op de zondagen 23 en 30 november en 7 december een doos staan waar u de kaarten in kunt doen. Op de kaarten kunt u uw naam als afzender zetten, maar dat hoeft niet, hoewel de mensen het leuk vinden als ze de naam van de afzenders zien staan. U moet niet rekenen dat u een kaart terugkrijgt. Daar zijn de meeste mensen te arm voor om dat te kunnen betalen. U kunt op de kaart altijd verwijzen naar een passende Bijbeltekst. Wilt u in het Roemeens wat schrijven, dan kan dat, maar dan moet u de woorden die u wilt schrijven opzoeken via internet. Op 8 december zullen de leden van onze stichting de kaarten van de vijf samenwerkende kerken verzamelen en ze verdelen onder de leden van de gemeente van Uioara, zodat elk lid een zelfde hoeveelheid kaarten in ontvangst kan nemen. We hopen dat deze actie ook dit jaar weer een succes mag worden. 

Nogmaals de hartelijke groeten uit Uioara en ook van de leden van de werkgroep.  

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam vijf + vijf = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >